iOS 18 neće doneti napredne AI funkcije za stare uređaje, osim za iPhone 15 Pro modele

Apple radi na nekoliko AI funkcija za seriju iPhone 16 i novije modele, koje se takođe očekuje da stignu do starijih modela sa ažuriranjem na iOS 18. Međutim, Mark Gurman je nedavno otkrio da će naprednije AI funkcije biti dostupne samo na iPhone 15 Pro i iPhone 15 Pro Max.

Prema Marku Gurmanu, osnovne AI funkcije u iOS-u 18 će se izvršavati na uređaju, dok će naprednije funkcije zahtevati više procesorske moći i oslanjaće se na Apple-ove servere.

Prema prethodnim izveštajima, Apple takođe razvija čipove za svoje servere kako bi mogao da pokreće napredne AI funkcije. Izveštaji takođe navode da kompanija planira da koristi svoje M serije čipove na serverima kako bi obradila AI funkcije.

Ne nuditi AI funkcije zasnovane na oblaku za više iPhone-a moglo bi biti zbog ograničene infrastrukture trenutno. Samsung i Google su takođe mnoge od svojih najsavremenijih AI funkcija zadržali ekskluzivno za novije modele.

iOS 18 će navodno uključivati AI funkcije kao što su rezimiranje obaveštenja (nazvano Greymatter Catch Up), uklanjanje objekata sa slika, unapređena aplikacija za beleške sa pretvaranjem govora u tekst i mogućnošću rezimiranja, i još mnogo toga. Razvoj takođe donosi nove mogućnosti za Siri, kao što su mogućnost otvaranja specifičnog dokumenta, brisanje emaila, rezimiranje članka itd.

Značajno je da bi većina funkcija zasnovanih na tekstu trebala biti klasifikovana kao osnovne funkcije koje takođe mogu raditi na uređaju. Dakle, nedavni iPhone modeli koji su kompatibilni sa iOS 18 (iPhone 11 serija i noviji, iPhone XS, iPhone XS Max, iPhone XR, iPhone SE (2. generacija), iPhone SE (3. generacija)) mogli bi dobiti te funkcije. Međutim, još nije jasno koje tačno funkcije će raditi na uređaju.

Dodatno, Mark Gurman kaže da bi moglo biti i nekih funkcionalnosti zasnovanih na AI koje modeli iPhone 15 Pro i kasniji mogu obraditi, ali ne i stariji modeli i ne-Pro modeli iPhone 15 sa A16 Bionic čipom. Te funkcije bi takođe mogle ostati ekskluzivne za najnovije modele.

iPadOS 18 i macOS 15 će takođe dobiti neke od AI funkcija. Prema Gurmanu, zahtev za macOS i iPadOS uređaje će biti najmanje M1 čip ili novija verzija. Dakle, Mac uređaji sa Intel čipovima neće dobiti te funkcije. To je razumljivo jer Intel čipovi i Bionic čipovi u starijim modelima iPhone-a nemaju dovoljno sposoban NPU (neuronski procesorski jedinicu) koji je neophodan za pokretanje LLM-ova (modela velikog jezika) na uređaju.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.