Apple sledeće godine dodaje RCS podršku za iMessage


Apple danas šokira svet prihvatanjem RCS standarda za iMessage. Kada korisnici iMessage-a komuniciraju sa osobama van servisa, uskoro će iMessage moći da pređe na RCS standard za slanje poruka putem operatera umesto SMS-a, što donosi prednosti kao što su potvrde za čitanje, slanje medija visokog kvaliteta i indikatori kucanja. Vaši razgovori sa prijateljima sa zelenim balončićem biće malo manje neugodni.

Apple je poslao izjavu medijskim kućama:

"Sledeće godine dodajemo podršku za RCS Universal Profile, standard koji trenutno publikuje GSM Association. Verujemo da će RCS Universal Profile pružiti bolje iskustvo interoperabilnosti u poređenju sa SMS ili MMS. Ovo će raditi zajedno sa iMessage-om, koji će i dalje ostati najbolje i najsigurnije iskustvo slanja poruka za korisnike Apple-a."

iMessage je trenutno opsednut sa svih strana od različitih strana. Google već godinu ili dve vodi kampanju "stigni poruku" protiv Apple-a, upućujući kompaniju da usvoji RCS. Prošle godine, izvršni direktor Apple-a Tim Kuk je na sceni bio pitao da li će kompanija unaprediti komunikaciju sa Android-om, a on je odgovorio: "Ne čujem da naši korisnici traže da uložimo puno energije u to u ovom trenutku" i rekao članu publike da "jednostavno kupi svojoj majci iPhone" ako želi lakšu komunikaciju sa njom. Regulatori Evropske unije još nisu odlučili sudbinu iMessage-a, ali ako ispuni uslove za kvalifikaciju kao veliki tehnološki "čuvar vrata", protokol iMessage-a će biti prisiljen da se otvori u EU. Wall Street Journal je prošle godine objavio članak pod naslovom "Tinejdžeri se plaše zelenog balona teksta", detalji su o šikaniranju koje su korisnici Android-a doživljavali zbog SMS rezervnog načina koji je ograničavao mogućnosti iMessage grupnih chat-ova (87 posto američkih tinejdžera ima iPhone).

Sa Android strane, kompanije su bile očajne da bolje sarađuju sa iMessage-om, pri čemu je Google napravio rešenje za odgovor emodžijima za Google poruke, a proizvođač Android-a, Nothing, planira "provaliti se u iMessage" planom tako što će poruke prolaziti kroz Mac računare smeštene u data centru.

Dakle, dajte zasluge kome želite, ali Apple je popustio pod gomilom zahteva za RCS. Za sve te buke, ne znam koliko će podrška za RCS promeniti situaciju. Dodavanje indikatora statusa i boljeg slanja medija putem SMS-a će svakako biti dobrodošlo, ali baš kao i SMS pre njega, RCS će i dalje biti najslabiji način za slanje poruka u poređenju sa svim aplikacijama za chat sa punim funkcijama koje postoje. RCS je i dalje usluga vezana za broj vašeg operatera, pa će barem biti univerzalno dostupna sada, baš kao i SMS.

RCS je nadogradnja SMS-a koju je prvi put osmislio GSM Association 2008. tokom vremena kada je SMS slanje poruka bilo naplaćivano po poruci. Kada je neograničeno slanje poruka postalo uobičajeno i slanje poruka više nije bilo izvor prihoda, entuzijazam operatera za ažuriranje na RCS je opao, a aplikacije za chat su preuzele primat. Zaista nije bilo entuzijazma oko RCS-a dok Google nije oživeo standard 2015. godine sa akvizicijom Jibe-a, provajdera RCS-a, a zatim se 2018. godine više usmerio ka RCS-u nakon gašenja Google Allo-a. Google je sklopio ugovore sa mnogim operaterima za Jibe provajder, pa čak i ako ste korisnik iPhone-a, postoji velika verovatnoća da će vaše RCS poruke sada prolaziti kroz Google servere.

Google ima nekoliko dodataka na RCS-u koji dodaju važne funkcije poput enkripcije, ali to nije deo GSMA standarda. Pažljivo formulisanje izjave Apple-a koja najavljuje podršku za "standard trenutno objavljen od strane GSM Association" izgleda specifično osmišljeno da izuzme sve dodatke koje nudi Google. Poruke Androida u iMessage-u će verovatno i dalje biti zelene, pa ne znam da li će to mnogo promeniti zabrinutost za šikaniranje tinejdžera.

Podeli
Pošalji
Podeli
Podeli
Pošalji
Pošalji

Komentariši! Budi prvi i započni diskusiju!
Broj komentara:
0

Postavi komentar

Vaš komentar:

 
Početna      Impressum      Pravila komentarisanja      Marketing      Kontakt
 

 
© 2009-2021 IT vesti - Sva prava zadržana. Zabranjeno je svako kopiranje sadržaja sajta bez pismene dozvole.